Slim budgetteren

Bedrijven steken veel geld in een uitgekiende winkelinrichting of webwinkel die er op is gericht de klanten tot (impuls)aankopen te verleiden. Met succes: een kwart van de mensen valt ervoor. Hoe maakt u zich minder beïnvloedbaar, zodat u meer geld overhoudt voor de echt belangrijke aankopen en lasten?

Het Diderot-effect

Denis DiderotWie de Leer van Diderot kent, kan er zijn voordeel mee doen. De in de achttiende eeuw levende Franse filosoof en schrijver Denis Diderot kreeg van een vriend een prachtige paarse mantel cadeau. Reden om zijn oude mantel direct weg te gooien. Deze had hij altijd gebruikt om zijn stoffige boeken af te vegen, maar dat kon hij natuurlijk niet doen met zijn prachtige nieuwe mantel. Tijd om wat stofdoeken te kopen. En wat zakdoeken om zijn pennen af te vegen als ze lekten. Eigenlijk was het verstandig om direct betere pennen te kopen. Diderot merkte dat de rest van zijn studeerkamer wat vaal afstak bij de prachtige mantel. Tijd voor nieuwe gordijnen, evenals een nieuwe stoel. Al die nieuwe spullen lieten ineens zien hoe oud zijn bureau was. Dus moest er ook een nieuw bureau en wat mooie kunst aan de muur komen. Diderot had zich intussen in de schulden moeten steken voor al zijn aankopen. Hij zuchtte: “Ik was de eigenaar van mijn oude mantel, maar ben een slaaf geworden van de nieuwe”.

Een budget is een uitgeefplan

De ervaring van Diderot is nog altijd actueel. Menig kleine aankoop wordt gevolgd door een reeks van ongeplande aankopen. Wees u bewust van dit effect. Wilt u nog meer grip op uw uitgaven, dan kunt u overwegen met een budget te gaan werken. Een budget klinkt als een dwangbuis. Het is echter vooral een manier om ervoor te zorgen dat u geld uitgeeft op de manier die u voor ogen heeft. En dat het niet ongemerkt tussen uw vingers door glipt.

Als u weet hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel er uit gaat, dan heeft u uw financiën eigenlijk pas goed geregeld. Veel mensen hebben niet of nauwelijks inzicht in hun inkomsten en uitgaven. Zo houdt slechts 20 procent van de huishoudens een online huishoudboekje bij, weet het Nibud. Budgetteren is voor de meeste mensen net zo iets als afvallen of sporten. Niet echt leuk om te doen. En iets wat niet leuk is om te doen, geef je vaak snel op. Dit is jammer, want waar je bij sporten en afvallen pas op lange termijn resultaat ziet is het bij budgetteren altijd prijs. U houdt namelijk direct meer geld over!

Denk bijvoorbeeld aan abonnementen en lidmaatschappen waar u weinig of geen gebruik van maakt. Hier kunt u interessante besparingen behalen. Wapen uzelf tegen impulsaankopen door op pad te gaan met een boodschappenlijstje. En meldt u zo nodig (tijdelijk) af voor de nieuwsbrieven van webwinkels.

Plan voor uw uitgaven

Er zijn uiteenlopende manieren om te budgetteren. Een budget is feitelijk niets anders dan een vooraf opgesteld plan voor al uw uitgaven.

Jaarbudget

De meeste mensen starten met een jaarbudget. Daarin worden de inkomsten en uitgaven verzameld en per maand berekend. Zo weet u wat u gemiddeld per maand kwijt bent. Een dergelijk budget geeft inzicht in de lasten, maar is in niet altijd praktisch. Het jaarbudget gaat uit van ideale maanden waarin de uitgaven het gemiddelde vormen van alle uitgaven in een jaar. Zulke maanden komen zelden voor, omdat inkomsten en zeker uitgaven variëren.

Nulbudget

Een variatie op het thema is het nulbudget. Bij deze manier van budgetteren verdeelt u aan het begin van de maand op papier al het geld dat binnenkomt. Elke euro krijgt een bestemming, voor boodschappen, huur of energierekening. Maar ook een feestje of feestdag in deze specifieke maand. Zo ziet u of er genoeg geld is voor alle uitgaven en kunt u zo nodig tijdig aanpassingen doen.

Reserveringen maken het budget kloppend

Wordt u ook wel eens verrast door een grote rekening? Denk aan ziektekostenpremie of de garagerekening voor een onderhoudsbeurt. Dat is niet nodig wanneer u maandelijks geld reserveert voor periodieke uitgaven. Om de kosten die een keer per jaar komen te kunnen betalen verzamelt u al deze posten en deelt ze door twaalf. Dat bedrag zet u maandelijks opzij. Vergeet ook niet te reserveren voor leuke dingen, zoals een vakantie of een diner in een restaurant en last but not least voor de dure december maand!

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

financieelfitter.nl

financieelfitter.nl

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer .