De kortste weg naar uw (spaar)doel

Veel van de leuke dingen in het leven hebben een ding met elkaar gemeen: ze kosten geld. En hoe groter uw persoonlijke wensenlijst, hoe meer geld u nodig heeft.

Optimaal rendement op uw spaargeld

Hoe zet u uw spaargeld optimaal in zodat uw doelen echt binnen bereik komen? En wat is verstandig, sparen, beleggen of zijn er nog andere mogelijkheden?

Voor de meeste mensen betekent “risico” de kans dat ze geld verliezen. Door te sparen denken veel mensen dat zij geen risico lopen. Maar dat is natuurlijk niet zo. Ga maar na, een gemiddelde spaarrekening levert op dit moment minder dan 2 procent rente per jaar op. Bovendien worden onze boodschappen, water, gas, elektra en vakanties elk jaar duurder. Daar komt nog bij dat wanneer we per persoon meer dan 21.139 euro (cijfer 2013) aan eigen geld hebben, we hier ook nog per jaar 1,2 procent netto aan belasting over kwijt zijn.

Rekenvoorbeeld sparen

Reken even mee: 2 procent spaarrente minus 3 procent prijsstijgingen minus 1,2 procent belasting is -2,2 procent rente. U verliest onder de streep elk jaar geld. U loopt dus wel degelijk risico door uw geld alleen op een spaarrekening te zetten.

Naast sparen is het goed om ook open te staan voor andere manieren om rendement te behalen. Bijvoorbeeld door te beleggen. Rendementen op beleggingen zijn én blijven echter onzeker. Wel is het zo dat een belegging op de langere termijn vaak meer oplevert dan een spaarrekening.

Rekenvoorbeeld beleggen

Om geen geld te verliezen (zoals in het rekenvoorbeeld over sparen), dient een belegging de inflatie op lange termijn goed te maken. De inflatie was in de afgelopen 30 jaar gemiddeld 3 procent per jaar. Heeft u een vermogen hoger dan 21.139 euro, dan betaalt u daarboven nog vermogensrendementsheffing. Deze heffing bedraagt effectief 1,2 procent. Het minimale rendement van een belegging dient daarom 4,2 procent te bedragen om er niet op achteruit te gaan.

Hypotheek aflossen

Ook het aflossen van de hypotheek op uw huis is een manier van rendement maken. Op deze manier kun u immers het geld dat u anders aan de bank moet overmaken als rente, inzetten om uw levensdoelen te realiseren.

Wilt u advies over welke middelen u wanneer inzet voor welk spaardoel? Wij helpen u graag met het maken van de juiste keuze.

Zie ook als aanvulling: 5 stappen om uw geld op uw wensen af te stemmen

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

financieelfitter.nl

financieelfitter.nl

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer .