De voordelen van extra hypotheek aflossen

hypotheekIn 2013 losten Nederlandse huizenbezitters miljarden euro’s af op hun hypotheekschuld. Een trend lijkt ingezet om af te lossen zodra je kunt, en niet meer te wachten tot het einde van de looptijd van de hypotheek. Heeft u nog niet extra afgelost? We zetten de belangrijkste voordelen voor u op een rij.

Extra boetevrij aflossen

Vanaf eind 2013 kunt u boetevrij tot € 100.000 extra aflossen op uw hypotheek. De voorwaarden hiervoor verschillen per bank, maar over het algemeen hanteren ze de volgende regels:

  • Het maakt niet uit of het geld van een schenking of uw eigen financiële middelen komt. (Mits u van de schenking een onderhandse of notariële akte kunt overhandigen.)
  • U heeft een zogenoemde ‘onder water’-hypotheek, een situatie waarbij de huidige WOZ-waarde van de woning lager is dan de hypotheekschuld.
  • Boetevrij aflossen kan tot hoogstens de meest actuele WOZ-waarde van de woning. Stel u heeft een hypotheekschuld van € 350.000 en de huidige WOZ-waarde is € 275.000. U kunt dan tot € 275.000 boetevrij aflossen.
  • De extra aflossing moet voor 1 januari 2015 gedaan zijn.

Controleer de website van uw bank of neem contact op met een onze hypotheekadviseurs om te weten hoe uw bank hiermee omgaat.

Lagere maandlasten door verlaging hypotheekrente

Een extra aflossing zorgt voor een gunstigere verhouding tussen de waarde van uw woning en de hypotheekschuld. Het risico voor de bank daalt en u komt mogelijk in aanmerking voor een lagere hypotheekrente. Hierdoor dalen uw maandlasten.

Rekenvoorbeeld: 
U heeft een hypotheekrente gebaseerd op 125% EW (executiewaarde), de rente is 4,8%.
Na aflossing is de hypotheek gelijk aan de executiewaarde. U komt in aanmerking voor een hypotheekrente gebaseerd op 100% EW. De rente is 4,3%.

Het verschil in hypotheekrente is 0,5%. Uw maandlasten worden lager.

Lagere vermogensrendementheffing

Extra aflossen op uw hypotheek met spaargeld (of een schenking) betekent mogelijk een lagere vermogensrendementheffing in box 3.

Dit kan een interessante optie zijn als uw spaargeld boven de vrijstelling in box 3 zit. Als u geen fiscaal partner heeft, is dat in 2014 € 21.139, heeft u wel een fiscaal partner dan is dat € 42.278.

De spaarrente is op dit moment heel laag. Na aftrek van de vermogensrendementheffing van 1,2% en inflatiecorrectie blijft er van het rendement op uw spaargeld weinig tot niets over. U kunt uw spaargeld daarom inzetten als extra aflossing. Zit u in een belastingtarief van 42%, dan levert dat al voordeel op als de hypotheekrente hoger is dan 1,7%.

Let op als u vervroegd wilt aflossen

  • Los niet zomaar af op de spaar- of bankspaarhypotheek. Extra geld storten in de spaarverzekering- of rekening levert meestal meer voordeel op.
  • Wees voorzichtig met het aflossen op een beleggingsverzekeringshypotheek. Als de eindopbrengst van deze verzekering hoger is dan uw hypotheek, loopt u het gevaar van een naheffing.
  • Bedenk of u in de toekomst nog groter wilt gaan wonen. Door tussentijds aflossen kan uw hypotheekrenteaftrek in gevaar komen.
  • Houd voldoende spaargeld over voor onvoorziene en voorziene uitgaven, zoals werkloosheid, een nieuwe wasmachine of nieuwe auto. Mogelijk heeft u dan een lening nodig, maar de rente over dat bedrag is vaak hoog en niet fiscaal aftrekbaar.
  • Reken door of bepaalde toeslagen en bijdragen vervallen. Heeft u een eigen vermogen van boven de €101.139 (partners: €122.278), dan kan het recht op zorgtoeslag bijvoorbeeld helemaal komen te vervallen. De eigen woning telt niet mee voor het vermogen, dus door met uw eigen middelen extra af te lossen komt u misschien onder de vermogensgrens.

Overweegt u vervroegd aflossen van uw hypotheek?

Wij helpen u graag te beoordelen of dit gunstig voor u is en wat uw beste opties zijn. Neem contact met ons op en wij geven u advies.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

financieelfitter.nl

financieelfitter.nl

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer .