Waterschade door de regenval? Welke verzekering dekt welke schade.

waterschade bron: nu.nl/ Ben Saanen

bron: nu.nl/ Ben Saanen

Elk jaar kunnen wij dit artikel over waterschade updaten met een nieuwe foto van extreme regenval en waterschade in de zomerperiode. De inhoud hieronder is dan ook nog steeds actueel!

In grote delen van het land viel er meer water dan normaal gesproken in twee zomermaanden bij elkaar. Wegen stonden onder water, openbaar vervoer en vluchtverkeer liepen vertraging op. Bij mensen thuis liepen kelders onder en stonden vloeren blank. Heeft u ook waterschade opgelopen aan uw woning, inboedel of auto? Lees dan hieronder wat te doen en welke verzekering dekking biedt voor uw schade.

Wat te doen bij schade door wateroverlast

Als u waterschade aan uw woning of auto heeft door wateroverlast kunt u in eerste instantie weinig doen totdat het water weer gezakt is. Wat kunt u wel doen:

  1. Breng zoveel mogelijk spullen in veiligheid die u nog kunt verplaatsen.
  2. Maak voldoende foto’s van de schade.
  3. Zodra het waterpeil weer is gezakt kunt u het water (laten) wegpompen en uw beschadigde eigendommen laten drogen.
  4. Dien de opgelopen schade in.

Waterschade aan uw woning

Bij welke verzekering moet u de schade claimen en wat is gedekt? Veel binnenkomende meldingen van waterschade betreffen schade aan de woning, zoals ondergelopen vloeren en kelders. Schade aan uw woning en uw bezittingen worden gedekt via de opstalverzekering of door de inboedelverzekering. Welke verzekering dekking geeft, hangt af van de soort schade. Lees hieronder de verschillen.

Wanneer opstalverzekering en wanneer inboedelverzekering?

De hoofdregel voor de opstalverzekering is dat alles wat ‘aard- en nagelvast’  zit aan uw woning onder de opstalverzekering valt. 

Ondergelopen kelder

Een ondergelopen kelder valt zelf onder de opstalverzekering. Alles wat erin staat (en dus niet vast staat), onder de inboedelverzekering.

Ondergelopen vloer

Als uw vloer is ondergelopen kan dit in sommige gevallen onder de inboedelverzekering, soms onder de opstalverzekering vallen. Zit uw houten vloer verlijmd of is het een gegoten vloer? Dan valt dit onder de opstalverzekering. Betreft het een ‘zwevende’ houten vloer of laminaat? Dan valt de schade onder de inboedelverzekering.

Schade aan keuken

Als u waterschade heeft aan uw keuken, bijvoorbeeld doordat het water tot in de keukenkastjes is komen te staan, dan dekt de opstalverzekering dat. De keuken zit namelijk over het algemeen ‘aard en nagelvast’ aan uw woning.

Schade aan meubilair

Schade aan alles in uw huis dat niet vast zit valt onder de dekking van uw inboedelverzekering. Bijvoorbeeld waterschade aan uw bankstel of eetkamerstoelen, kasten etc.

Schade aan schuur of tuinhuisje

Uw tuinhuis of schuur valt ondanks dat het niet vast zit aan uw woning wel onder de opstalverzekering.

Waterschade aan uw auto

Uw autoverzekering zal bij waterschade zoals een ondergelopen auto alleen dekking geven als het een WA Beperkt Casco of een WA Casco verzekering is. Heeft u alleen een WA verzekering? Dan kunt u helaas geen aanspraak maken op uw autoverzekering bij een waterschade.

Onvoorziene omstandigheden

Bij zowel de inboedelverzekering, opstal- als autoverzekering geldt wel, dat de schade alleen wordt vergoed als het een onvoorziene omstandigheid is. Heeft u vanmorgen uw slaapkamerraam wagenwijd open laten staan en daardoor schade, dan vergoedt de verzekeraar de schade niet.

Schade claimen

Heeft u een waterschade? Dien uw schade dan hier alvast in, ook als u nog niet precies weet hoeveel schade u heeft. Of neem contact met ons op.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

financieelfitter.nl

financieelfitter.nl

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer .