Autoschade claimen of niet?

Heeft u schade gereden met uw auto? De schade zelf betalen kan (op termijn) voordeliger zijn dan de autoschade claimen bij uw verzekering!

Het punt waarop autoschade claimen in uw voordeel is, hangt af van uw rijhistorie. De Consumentenbond maakte de volgende voorbeeldberekening:

  • U bent nieuw bij uw verzekeraar en/of u heeft nog weinig tot geen no-claim opgebouwd: claimen is voordelig vanaf ± 1400,- euro.
  • U staat in het midden van de bonus-malusladder bij uw verzekeraar en geniet een gemiddelde no-claimkorting: claimen is voordelig vanaf ± 700,- euro.
  • U staat bovenaan de ladder en geniet hoge no-claim korting: claimen is voordelig vanaf ± 350 euro.

Claimt u bij lagere bedragen dan hierboven genoemd, stijgt uw premie dusdanig dat u binnen vijf jaar uw schade heeft terugbetaald + nog een extra bedrag. Bijkomend nadeel is dat u bij claimen ALTIJD een aantal schadevrije jaren verliest. Dat geldt ook wanneer u een no-claimbeschermer heeft. En het zijn deze jaren die uw positie op de bonus-malusladder bepalen.

Twijfelt u over claimen? Laat ons een berekening maken van de financiële gevolgen bij wel en niet claimen! Zo maakt u altijd de juiste keuze.

Geen schuld? Meestal wel claimen

Schade waar u niet schuldig aan bent en waarbij er een tegenpartij is om de schade volledig op te verhalen, kunt u altijd claimen.
Schade waar u niet schuldig aan bent, maar zonder dat er een tegenpartij aan te wijzen is, kan wel uw no-claimkorting aantasten. Dit verschilt per verzekeraar en is afhankelijk van uw dekking (casco, beperkt casco, WA). Bijvoorbeeld: diefstal, storm, brand en ruitbreuk worden niet aangemerkt als schuldschade, maar er is geen tegenpartij. Bekijk uw polisvoorwaarden of u een dergelijke schade kunt claimen zonder gevolgen voor uw eigen premie en korting.

Twee keer schade? Trek één claim in

Bij twee keer schade in een jaar, claimt u alleen de grootste schade. Dit weet u natuurlijk pas achteraf, maar u kunt dan een van de claims intrekken. Afhankelijk van de verzekeraar kan dit 6 maanden tot 2 jaar na het indienen van de claim in kwestie. U krijgt van de ingetrokken claim de treden op de bonus-malusladder terug, en de schadevrije jaren die waren afgetrokken. De ingetrokken schade heeft dus GEEN invloed meer op uw verzekeringspositie.

De tweede geclaimde schade blijft wel staan en verlaagt uw positie en de bijbehorende premiekorting wel. Alleen als u een no-claimbeschermer heeft, wordt u volledig naar uw positie van voor de schade hersteld: omdat u maar één schade heeft geleden.

No-claimbeschermer

Bij sommige verzekeringen kunt u een no-claimbeschermer afsluiten. Daarmee kunt u jaarlijks 1 schade claimen zonder dat uw premie hoger wordt. Dankzij de beschermer blijft uw bonus-maluspositie en dus ook uw korting intact.

De schade telt evengoed wel mee op uw schadevrije jaren! Dit is mogelijk nadelig als u wilt overstappen van verzekeraar: u komt dan weer binnen op een lagere trede en dus op een hogere premie.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

financieelfitter.nl

financieelfitter.nl

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer .