Belastingvrij schenken tot euro 100.000 voor woning of hypotheek


schenken
De regels voor schenkingen ten behoeve van koopwoningen worden aanzienlijk verruimd. Het was al mogelijk dat ouders hun kinderen in de leeftijd 18 tot 40 jaar een bedrag van maximaal € 51.407 belastingvrij konden schenken om hen te helpen bij het kopen van een eigen huis. Dit bedrag wordt nu opgehoogd tot maar liefst een ton. Bovendien mag de schenker ook iemand anders dan alleen ouders zijn, ook niet-familieleden mogen tot € 100.000 belastingvrij schenken. Op voorwaarde dat dit geld wordt gebruikt voor de aankoop van een eigen (nieuwbouw)woning, voor de verbetering of het onderhoud van die woning en/of voor de aflossing van de hypotheekschuld.

Ook nieuw in het Prinsjesdagvoorstel is dat iemand jonger mag zijn dan 18 of ouder dan 40 jaar om dit geld belastingvrij te ontvangen. En het is mogelijk om dit geld voortaan te gebruiken voor het aflossen van een restschuld bij verkoop van de woning.

Zelfs wanneer iemand al eerder € 51.407 (het oude maximum) heeft ontvangen, mag er nog eensmaximaal € 48.593 belastingvrij geschonken worden. Het gaat hier om een tijdelijke maatregel die loopt van 1 oktober 2013 tot 1 januari 2015.

Rekenvoorbeeld

Stel u heeft een eigen woning met een huidige waarde van € 250.000 (geschatte executiewaarde maximaal € 225.000) en een hypotheek van € 250.000. De hypotheekrente bedraagt 5%. U wilt de eigen woning verbouwen omdat u en uw partner nog een kindje verwachten. Voor deze verbouwing heeft u een bedrag nodig van € 100.000.

De bank wil u dit bedrag niet lenen, uw familie kan en wil bijspringen en schenkt u de benodigde ton voor de verbouwing. Door deze verbouwing stijgt de waarde van de woning en daalt uw hypotheeklening ten opzichte van de waarde van het onderpand, en dat is weer gunstig voor de hypotheekrente die u betaalt. Stel dat uit het taxatierapport blijkt dat de vrije verkoopwaarde van de woning door de verbouwing flink is gestegen van € 250.000 tot € 375.000. De bijbehorende executiewaarde bedraagt € 337.000. Deze laatste waarde is belangrijk voor de bank, omdat zij verwachten deze waarde te krijgen bij een eventuele gedwongen verkoop. Uw huidige hypotheeklening van € 250.000 bedraagt nu in plaats van 111% van de executiewaarde (voor de verbouwing) nu nog slechts 74% van de executiewaarde (na de verbouwing).

Lagere hypotheekrenteDit lagere percentage betekent minder risico voor de bank en in ruil daarvoor heeft u recht op een lagere hypotheekrente. Deze korting kan afhankelijk van de hypotheekverstrekker oplopen tot wel 0,8% rentevoordeel per jaar. In dit voorbeeld komt dit neer op bijna € 100 netto per maand, elke maand weer. Tel uit de winst. Uiteraard zijn er nog meer oplossingen hoe u voordeel kunt hebben bij de (tijdelijke) verhoging van de belastingvrije schenking tot een ton. Uw adviseur kan u deze graag toelichten in een persoonlijk gesprek.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

financieelfitter.nl

financieelfitter.nl

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer .