Voorlopige teruggaaf, slim of niet?

voorlopige teruggaafAls u in een bepaald jaar verwacht belasting terug te krijgen, kunt u een voorlopige teruggaaf aanvragen. Voor bijna iedereen met een eigen woning is de hypotheekrente de belangrijkste teruggaaf.  U maakt een inschatting van de jaarlijkse renteaftrek, bijvoorbeeld € 1.200 en u ontvangt een maandelijkse een bedrag van € 100. Nadat het jaar voorbij is, worden de gegevens en de teruggaaf verwerkt en de definitieve aanslag opgelegd. Als u verder geen aftrekposten heeft, is het resultaat van de definitieve aanslag € 0 en ontvangt u in juni geen bedrag van de belastingdienst.

Tot zover de ideale belastingaangifte.

Hoeveel van u of uw vrienden is het overkomen dat u tóch een bedrag moest terugbetalen? Niets is zo vervelend als met een extra kostenpost te worden geconfronteerd. Hieronder geef ik een aantal tips om dit te voorkomen.

Daalt uw inkomen in het komende jaar?

Bijvoorbeeld door het bereiken van de AOW leeftijd? Zet de voorlopige teruggaaf stop! Zeer waarschijnlijk valt u in een lager belastingtarief en ontvangt u dus minder rente retour. Daarnaast moeten de diverse uitkeringsinstanties (maar ook de werkgever) rekenen met verschillende heffingskortingen en belastingtarieven. Dit gaat regelmatig fout, zodat u nóg meer belasting dient terug te betalen in dit overgangsjaar. Het is dus verstandig om de voorlopige teruggaaf voor het jaar dat u AOW gaat ontvangen, stop te zetten.

Een andere terugval in inkomen is de situatie van werkloosheid. U kunt in een lager belastingtarief vallen en hierdoor minder rente terugkrijgen. U kunt het beste de teruggaaf verlagen, zodra u werkloos wordt.

Heeft u minder rente om fiscaal af te trekken?

U heeft een (deel) annuïteitenhypotheek. U lost maandelijks een bedrag in op de schuld. Hierdoor betaalt u maandelijks steeds minder rente. U heeft recht op minder teruggaaf van de Belastingdienst. Daarnaast zijn er allerlei maatregelen van de overheid die de renteaftrek beperken. Denkt u bijvoorbeeld aan de ‘bijleenregeling’, de verlaging van de aftrek in de hoogste belastingschijf, of voor nieuwe hypotheken het verplicht stellen van een annuïteitenhypotheek om voor renteaftrek in aanmerking te komen. De verhoging van de WOZ beperkt ook de renteaftrek. Door een hoger eigenwoning forfait is er namelijk minder ruimte om de hypotheekrente fiscaal af te trekken. Indien u een bedrag vrijwillig heeft afgelost op de hypotheekschuld, heeft u uiteraard ook minder renteaftrek.

Voorlopige teruggaaf, kunt u het missen?

Indien u de maandelijkse betalingen van de voorlopige teruggaaf kunt missen, is het advies de teruggaaf stop te zetten. Dit voorkomt onaangename verrassingen. Daarnaast kunt u de definitieve aanslag en uitbetaling in juni zien als spaardoel. Indirect heeft u elke maand geld opzij gezet voor bijvoorbeeld een extra aflossing op de hypotheekschuld óf voor de aankoop van een luxegoed.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

financieelfitter.nl

financieelfitter.nl

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer .