Schade door kind aan auto

auto

freeimages.com / Kinga Lipp

Hoe kunt u zich het beste en ook nog goedkoop verzekeren tegen de financiële gevolgen van een schade door kind veroorzaakt of een van uw andere gezinsleden? Het antwoord op deze vraag is een aansprakelijkheidsverzekering. Ook wel een AVP genoemd. Vooral als u kinderen heeft, is dit verstandig. Wat dacht u van de kosten als uw kind met zijn fietsje tegen de geparkeerde auto van de buurman botst en flinke krassen maakt in de lak? Het zijn soms kleine ongelukjes die toch grote financiële gevolgen hebben, die u zelf niet kunt of wilt opvangen.

Wilt u weten hoe het zit bij schade door huisdieren? Lees dan Schade door huisdieren – is dat verzekerd?

Schade door kind onder de 14 jaar

Als ouder (of voogd) bent u verantwoordelijk voor de gedragingen van uw kind tot zij 14 jaar oud zijn. Dit houdt in dat een kind jonger dan 14 jaar niet aansprakelijk kan worden gesteld, maar de ouders (of voogd) wel. Dus als uw kind van 6 jaar oud besluit om de auto van de buren te wassen met een schuurspons, dan bent u aansprakelijk en zijn de financiële gevolgen voor uw rekening. Een aansprakelijkheidsverzekering helpt u door de schade voor u te regelen en te vergoeden.

Bij kinderen onder de 14 jaar zal de verzekeraar vaak de schade voor u vergoeden. Ook als de schade door het kind ‘expres’ wordt veroorzaakt.

Schade door kind ouder dan 14 jaar

Als uw kind 15 jaar of ouder is en expres schade veroorzaakt, dan wordt dit niet vergoed. Schade door uw kinderen die ouder zijn dan 14 en die niet opzettelijk is veroorzaakt, wordt wel in behandeling genomen door de verzekeraar.

Groepsaansprakelijkheid

Was uw kind met een groepje aan het spelen of rottigheid aan het uithalen, en is het onduidelijk welk kind de schade heeft veroorzaakt? Voor een kind onder de 14 jaar kunt u in dat geval niet aansprakelijk worden gesteld – alleen als duidelijk aantoonbaar is dat uw kind de schade heeft aangericht. Maar boven de 14 jaar mag het slachtoffer de groep aansprakelijk stellen. Er is dan sprake van groepsaansprakelijkheid: het slachtoffer mag elk lid van de groep verantwoordelijk houden voor de gehele schade. Hij hoeft er maar een aansprakelijk te stellen en mag daar de gehele schade op verhalen. Hoe de schade dan door de groep verdeeld wordt, is aan hen.

Groepsaansprakelijkheid is juridisch en bij de aansprakelijkheidsverzekering nogal eens een getouwtrek, als uw kind op deze wijze verantwoordelijk wordt gehouden voor iets wat hij niet per se zelf heeft gedaan, neem dan altijd direct contact met ons op.

Wilt u een aansprakelijkheidsverzekering? Deze verzekering kunt u gemakkelijk toevoegen aan uw A t/m Z pakket. Neem contact met ons op of vul het onderstaande formulier als u een aansprakelijkheidsverzekering wilt afsluiten.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

financieelfitter.nl

financieelfitter.nl

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer .