Hoeveel gas en elektra uw woning gebruikt, en welk energielabel de woning heeft – dat zijn een paar van de belangrijkste vragen geworden die een koper en makelaar stellen wanneer ze interesse hebben om uw woning te kopen.
Uw woning is meer waard als het een goed energielabel heeft én wordt sneller verkocht.
Maar wat is nu eigenlijk het doel van het energielabel?
update: 21 oktober 2022
Doel van het energielabel
Het energielabel is een initiatief van de overheid bedoeld om woningeigenaren te stimuleren om energiezuinig(er) te wonen. Het energielabel werkt hetzelfde als voor bijvoorbeeld een koelkast. Er bestaat een indeling in klasse A t/m G waarbij A het meest energiezuinig is en G niet zuinig – in vergelijking met soortgelijke woningen.
Bij verkoop van een woning is het verplicht het energielabel te overleggen aan de koper van uw huis. Zo kan degene die uw woning koopt al rekening houden met de kosten voor energie die met de nieuwe woning gepaard gaan (en u bij uw nieuwe woning natuurlijk ook).
Waar is het (voorlopig) energielabel op gebaseerd?
Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Het voorlopig energielabel dat uw woning automatisch heeft gekregen (als u nog geen energielabel had), is gebaseerd op een aantal algemene gegevens. Het bouwjaar van uw woning, kenmerken van soortgelijke huizen in de omgeving, en een aantal algemene aannames. Bijvoorbeeld dat u bij een woning van 25 jaar oud al een keer een nieuwe cv-ketel heeft laten plaatsen die energiezuiniger is dan het vorige exemplaar. Hoe minder fossiele energie er wordt gebruikt, des te gunstiger het energielabel.
Heeft u zelf in de afgelopen jaren aanpassingen aan uw woning gedaan, zoals isoleren, dubbel glas of zonnepanelen laten plaatsen? Dan is de kans groot dat een definitief energielabel voor uw woning gunstiger uitkomt dan uw voorlopig energielabel zoals door de overheid verstrekt.
Definitief energielabel regelen bij verkoop woning
Sinds 1 januari 2022 bent u bij verkoop van de woning verplicht een definitief label te verstrekken aan de koper. Deze moet ook bij de advertenties voor de verkoop vermeld worden. Het label moet verstrekt worden door een energieadviseur (met certificatie). U draagt zelf de kosten voor zijn onderzoek en rapportage, daarna is het label 10 jaar geldig.
Zie ook de informatie hierover van de Rijksoverheid
Hoe duurzamer de woning, hoe hoger de verkoopwaarde
Onderstaande tabel laat duidelijk zien dat het energielabel belangrijk is voor de waarde van de woning bij verkoop. Woningen die vergelijkbaar lijken van buiten, leveren meer op als de een een beter energielabel heeft dan de ander. Met de huidige gemiddelde woningprijs gaat het dan al snel om ruim 30.000 euro die de woning meer opbrengt.
Ook besparing op uw energielasten
Het verduurzamen van uw woning leidt ook nog eens tot verlaging van de energiekosten. Met een verbetering van label G naar label C gaat het gemiddelde gasverbruik omlaag met een besparing van 21%. Dat is gunstig voor ú als u in de woning blijft wonen, maar het helpt óók met de verkoop. De koper wil ook graag een lage energierekening, zodat zijn totale maandlasten laag blijven. Hierdoor kan hij bijvoorbeeld een zwaardere hypotheeklast dragen.
Hoe financiert u de verduurzaming van de woning?
Er zijn niet alleen financiële redenen om uw woning te verduurzamen. Uiteraard is verduurzaming ook belangrijk in het kader van het halen van de klimaatdoelen. Daardoor is er een veelheid van mogelijkheden ontstaan om de investeringen hiervoor te financieren.
Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn om uw woning te verduurzamen en hoe u dit passend kan financieren? Neem dan contact met ons op. Wij vertellen je hierover graag meer.
of lees ons artikel:
Hoe financier ik mijn verduurzaming?