Bereken uw persoonlijke inflatiecijfer

InflatieblOp het moment van schrijven is de inflatie in Nederland 3,1 procent. Maar dit is een gemiddeld cijfer. Uw persoonlijke inflatiecijfer kan hoger of lager uitpakken. Dit heeft vooral te maken met uw uitgavenpatroon en soort uitgaven. Een hogere inflatie betekent dat u meer rendement nodig heeft of een hoger inkomen, om uw bestedingspatroon vast te kunnen houden.

Invloed van inflatie op uw toekomstplannen

Stel dat het uw wens is om over tien jaar een grote reis te maken. U heeft uitgezocht dat deze reis u anno 2013 bijvoorbeeld 10.000 euro kost. Over tien jaar is de kans groot dat dezelfde reis u 13.500 euro in plaats van 10.000 euro kost. Deze prijsstijging is het gevolg van inflatie.

Stel u spaart maandelijks een bedrag en uw spaarrekening levert 2 procent rente per jaar op. Om 3.500 euro meer te sparen, zult u 320 euro per maand extra opzij moeten zetten. Een andere manier om dit bedrag bij elkaar te krijgen, is om het rendement van 2 procent te verhogen naar ruim 8 procent. Alleen dit is niet mogelijk op een spaarrekening, u zult dus meer risico moeten nemen en uw geld bijvoorbeeld beleggen in aandelen. Een andere manier is om de reis goedkoper te maken, door bijvoorbeeld korter te gaan of op zoek te gaan naar goedkoper vervoer en locaties, of de reis een paar jaar uit te stellen.

De grote vraag is welke keuze maakt u. Hoe belangrijk vindt u uw doel? Gaat u meer geld opzij zetten, zodat u tegen hetzelfde risico uw doel kunt bereiken. Kunt of wilt u niet meer geld opzij zetten en gaat u meer risico nemen of stelt u uw doel bij? U ziet dat inflatie een belangrijke rol speelt bij het realiseren van uw wensenlijst.

Bereken uw persoonlijke inflatiecijfer

Dankzij een handige tool van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) kunt u zelf uw persoonlijke inflatiecijfer berekenen. Deze calculator is gratis toegankelijk!

Bereken uw eigen inflatiecijfer »

De calculator koppelt allerlei factoren zoals uw vaste en variabele uitgaven aan een persoonlijk inflatiecijfer. Heeft u twee benzine slurpende auto’s dan heeft u waarschijnlijk een ander inflatiecijfer dan iemand die in het hart van de stad woont en genoeg heeft aan het openbaar vervoer en zijn bakfiets.

Zo kan iemand bijvoorbeeld een persoonlijk inflatiecijfer hebben van over 2012 van 3,5 procent, terwijl de gemiddelde inflatie 2,5 procent is geweest. De ene persoon heeft een consumptiepatroon dat ‘inflatiegevoeliger’ is dan die van de ander.

Verschil tussen aflossen en opbouwen

Wanneer u de voor- en nadelen van inflatie kent voor uw financiële situatie, dan wordt het ook duidelijk dat er een verschil bestaat tussen de aflossing van bijvoorbeeld een hypotheekschuld en het opbouwen van vermogen voor de studie van een kind, wereldreis of eerder stoppen met werken. Immers voor deze laatste doelen is in de toekomst meer geld nodig omdat het collegegeld, boeken, hotelkosten en boodschappen waarschijnlijk op de langere termijn zullen stijgen. De aangegane lening voor de aankoop van een huis echter is en blijft nominaal en zal ‘goedkoper’ aanvoelen als de rente gelijk blijft en de inkomsten wel toenemen.

Heeft u behoefte om de financiële haalbaarheid van uw toekomstplannen, met inachtneming van de inflatie, eens goed door te lichten? Uw financieel expert helpt u hier graag bij.

 

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

financieelfitter.nl

financieelfitter.nl

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer .