Staat uw hypotheek ook ‘onder water’ ?

Verkochte koopwoningen zijn in januari 2013 bijna 10% goedkoper dan een jaar geleden. Van alle huizenverkopers maakte 15% verlies op hun woning, volgens het Kadaster. Gemiddeld bedroeg dit verlies € 25.000.

Verwacht wordt dat eind 2013 het aantal huishoudens met een hypotheek die hoger is dan de waarde van de woning is gestegen naar 800.000. Deze hypotheken staan zogenaamd ‘onder water’. Dit betekent dat bijna een kwart van de hypotheekbezitters risico loopt op verlies bij verkoop en dus een restschuld heeft!

Restschuld meefinancieren in nieuwe hypotheek

Veel huiseigenaren hebben dus te maken met een hypotheek die hoger is dan de waarde van de woning. Verkoopt u uw woning tegen een lager bedrag dan de hypotheek, dan blijft er een schuld over. Vanaf 2013 mag deze restschuld worden meegefinancierd met de nieuwe hypotheek. De rente over dit deel is bovendien 10 jaar lang fiscaal aftrekbaar.

Wilt u graag ‘boven water’ blijven en meer aflossen op uw huidige hypotheek?
Heeft u een hoge hypotheek ten opzichte van de waarde van uw woning? De nieuwe hypotheekregels zijn al ingegaan, dus u kunt uw huidige hypotheek niet meer oversluiten naar een andere hypotheekvorm met een hogere aflossing. Als u dat doet, verliest u uw renteaftrek.

De enige hypotheekvorm waarvoor u nog kunt kiezen is een annuïtaire of een lineaire hypotheek. Deze vorm is duurder, maar u lost dan wel af. U kunt ook kiezen om zelf af en toe een stuk van de hypotheek af te lossen. Bij de meeste geldverstrekkers kunt u 10% tot soms wel 20% van de hypotheek jaarlijks boetevrij aflossen.

Voor persoonlijk advies over aflossen, oversluiten of andere hypotheekvragen kunt u het contact opnemen met uw financieel adviseur.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

financieelfitter.nl

financieelfitter.nl

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer .