Studie = schuld?

studie schuldAls uw kinderen uit huis gaan, bijvoorbeeld op kamers in verband met studie, breekt er weer een hele nieuwe periode aan. Toch bent u nog tot hun 21e verantwoordelijk om hen financieel te steunen. Hoe gaat uw kind om met financiën, krijgt hij of zij een studie schuld en moet u bijspringen?

Hoeveel geld heeft uw kind nodig om te studeren?

Als uw kind wil studeren kost dat geld. Een studerend kind op kamers is gemiddeld € 1000,00 kwijt per maand. Daarnaast moet er € 1984,00 per jaar aan collegegeld worden betaald voor het aankomende studiejaar (2016/17) en komen er nog de nodige kosten bij voor studiematerialen. Als ouder wilt u uw kind hier meestal bij helpen door een financiële bijdragen te leveren, zodat uw kind niet met een torenhoge studie schuld komt te zitten.

Studiefinanciering lening of gift?

Sinds 1 september 2015 is het studiestelsel voor Bachelor- en Masterstudenten gewijzigd. De basisbeurs is vervallen. Nieuwe studenten kunnen een lening aanvragen. Na de studie moet deze worden terugbetaald. De aanvullende beurs blijft wel bestaan en gaat zelfs omhoog. Als de studie binnen 10 jaar wordt afgerond, wordt de lening van de aanvullende beurs omgezet in een gift.

Voor MBO-studenten blijft de basisbeurs wel bestaan. Voor niveau 1 en 2 is de basisbeurs een gift, voor niveau 3 en 4 is de basisbeurs een prestatiebeurs. Dat betekent dat de lening wordt omgezet in een gift als het diploma is behaald.

De maximale inkomensgrens voor studenten is vervallen, dus studenten mogen onbeperkt bijverdienen zonder dat dit invloed heeft op de basis- of aanvullende beurs, ov-studentenkaart.

Komt uw kind zijn studie financieel gezond door?

Een vraag die veel ouders zich stellen op het moment dat een kind uit huis gaat: komt hij/zij niet in de financiële problemen? Kan mijn kind goed genoeg met geld omgaan?

Financiële opvoeding begint al op jonge leeftijd. Als een kind al jong heeft geleerd dat hij soms moet sparen om iets te kunnen doen of hebben en niet te snel overgaat tot lenen, dan zal hij daar profijt van hebben zodra hij/zij uit huis gaat. Een aantal zaken die kunnen helpen:

  1. Vraag samen zijn/haar studiefinanciering aan. Hier heeft uw kind een DigiD voor nodig, mocht uw kind nog geen DigiD hebben, dan kunt u dit gelijk doen.
  2. Laat uw kind belastingaangifte doen. Zeker als uw kind een bijbaantje heeft naast de studie, dan kan dit al snel honderden euro’s per jaar opleveren.
  3. Bekijk of uw kind recht heeft op toeslagen. Bijvoorbeeld zorgtoeslag of huurtoeslag. U kunt de toeslagen berekenen op de website van de belastingdienst.
  4. Open met uw kind een (studenten-)spaarrekening. Zo kunt u uw kind helpen om een financiële buffer op te bouwen voor grotere aankopen of vervangen van bijvoorbeeld een kapotte laptop of telefoon.
  5. Maak samen met uw kind een overzicht van alle inkomsten en uitgaven en leer uw kind budgetteren. Laat uw kind zien hoe snel een studie schuld kan opbouwen als hij/zij niet oppast. Op de website van het Nibud staan handige tips en tools.

Studentenwoning huren of kopen?

In de meeste grote steden zijn studentenwoningen schaars en duur. En vaak valt er op het onderhoud van de studentenkamers wel wat aan te merken.

Als uw kind op kamers wil, overweeg dan om zelf een appartement voor uw zoon of dochter te kopen en dan aan hem/haar (eventueel met huisgenoten) te verhuren. Dit kan voor u een interessante investering zijn en voor uw kind betekent het zeer waarschijnlijk een ruimere, beter onderhouden woning. Plus de zekerheid van een vaste stek voor de hele studietijd.

Onze adviseurs helpen u graag met het onderzoeken van de mogelijkheden. Neem contact met ons op voor een afspraak.

 

 

 

 

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

financieelfitter.nl

financieelfitter.nl

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer .