Hypotheek met variabel inkomen

In Nederland zijn steeds meer mensen met een flexibel inkomen of aan het werk zonder vast contract. Denk daarbij aan freelancers, uitzendkrachten, ZZP’ers, mensen met een tijdelijk arbeidscontract en andere flexwerkers. Een flexibele arbeidssituatie geeft veel vrijheid, maar tegelijk ook onzekerheid. Heb je vervolgens een hypotheek nodig, dan zitten de meeste banken niet op jou te wachten.

Zonder vast contract toch een hypotheek?

Is het dan helemaal niet mogelijk om een hypotheek te krijgen zonder vast contract?
Jawel, het kan wel. Maar de opties zijn beperkter en er zullen meer voorwaarden gesteld worden door de bank als extra zekerheden. Een flexibel inkomen komt meer en meer voor in Nederland, dus gelukkig vinden de geldverstrekkers ook steeds beter manieren om toch aan de vraag te voldoen.

Intentieverklaring, werkgeversverklaring, perspectiefverklaring

Afhankelijk van het soort flexcontract kunnen er extra zekerheden worden aangeboden aan een bank in de vorm van een intentieverklaring van de werkgever of een perspectiefverklaring van een uitzendbureau. Via deze documenten krijgt de geldverstrekker een beter beeld van de mogelijke toekomstige arbeidsontwikkeling.

Inkomen afgelopen 3 jaar

Als er geen verklaring kan worden afgegeven door de werkgever over de toekomst, zal er worden gekeken naar het verleden. Ook bij ZZP’ers is dat een belangrijk gegeven. Hoe heeft het inkomen zich in de afgelopen 3 jaar ontwikkeld en is dit gemiddeld gezien voldoende om de hypotheek te kunnen dragen?

Met welk inkomen wordt gerekend?

Als u een flexibel inkomen heeft, zal er eerst een toetsinkomen moeten worden bepaald voordat u kunt berekenen hoeveel hypotheek u maximaal kunt krijgen. Dit toetsinkomen wordt bepaald door het gemiddelde inkomen over de afgelopen 3 jaren en er wordt ook gekeken naar het toekomstperspectief.

ZZP’ers en hypotheken

Een startende ondernemer had voorheen echt bijna geen enkele mogelijkheid om een hypotheek te krijgen. Voor ZZP’ers is het de laatste tijd wel gemakkelijker geworden. Lees ons artikel ZZP en hypotheek

NHG voor ZZP’ers en flexwerkers

Ondanks dat een verhoogd risico geldt voor flexwerkers of ZZP’ers, is het in een aantal gevallen ook mogelijk om met een flex-inkomen een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie te krijgen. Een hypotheek met NHG biedt interessante kortingen op de rente. Lees hier de mogelijkheden

Maak een afspraak

Heeft u een flexibel inkomen en wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn voor een hypotheek? Neem dan contact met ons op voor een afspraak.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

financieelfitter.nl

financieelfitter.nl

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer .