Nibud adviseert: check, plan en spaar

Wilt u de kans op financiële problemen minimaliseren of juist meer grip krijgen op uw financiële gezondheid? De oplossing is soms niet zo ingewikkeld. Uit onderzoek van het Nibud is gebleken dat als u spaargeld heeft, planmatig met uw geld omgaat en daarnaast een geordende administratie bijhoudt, u minder kans heeft op financiële problemen. Dat wilt u toch ook? Om u op weg te helpen zijn er drie vuistregels ontwikkeld waarmee u op weg wordt geholpen.

  1. Check wekelijks uw saldo en uitgavenNibud-Payoff-Logo-CMYK
  2. Plan jaarlijks uw inkomsten en uitgaven
  3. Spaar maandelijks 10 procent van uw inkomen

Check

Wekelijks uw saldo controleren geeft u inzicht. Veel banken bieden verschillende mogelijkheden om meer grip te krijgen. Op basis van uw uitgavenpatroon bieden banken bijvoorbeeld zicht op de uitgaven die u zeker gaat maken, die u waarschijnlijk gaat maken en die in de toekomst liggen. Zo kunt u rekening houden met een grote uitgave die u te wachten staat. Als u wekelijks uw bankrekening controleert, ziet u ook wanneer er bedragen niet kloppen. Klopt er een bedrag niet? Storneer dit en kom in actie door contact op te nemen met uw bank.

Kijk op de website van uw bank naar de mogelijkheden om meer zicht te krijgen op uw bankrekening, of kijk naar de app op uw smartphone die uw bank aanbiedt.

Plan

Door het maken van een jaarbegroting heeft u een overzicht van uw verwachte inkomsten en uitgaven in een jaar. U kunt zien wanneer er dure maanden op komst zijn en wanneer de goedkopere maanden zijn. Zo kunt u in de goedkopere maanden sparen voor de duurdere maanden zoals de sint- en kerstmaand december, de maand van uw APK keuring waarin uw auto mogelijk een grote onderhoudsbeurt moet ondergaan, of de maand waarin u betaalt voor uw vakantie.

Een jaarbegroting geeft u grip, door inzicht te geven of uw inkomsten in balans zijn met uw uitgaven voor het aankomende jaar. Wilt u weten hoe u het beste een jaarbegroting kunt opmaken? Het Nibud neemt u stap voor stap mee bij het opmaken van een jaarbegroting.

Spaar

Heeft u alles overzichtelijk en geordend? Dan heeft u wellicht ruimte om te sparen. De richtlijn (vastgesteld door het Nibud) is 10% van uw (netto)inkomen opzij te zetten voor onverwachte uitgaven. Bent u nog niet zo ver? Begin dan met een lager bedrag en vul het aan met uw vakantiegeld, eindejaarsuitkering of een andere financiele meevaller. Na een jaar kunt u bekijken hoe het sparen u is vergaan. Misschien komt u er wel achter dat u meer kunt sparen.

Check, plan en spaar!

Wilt u meer weten of wilt u graag gebruik maken van hulpmiddelen om grip te krijgen op uw financiële gezondheid? Het Nibud geeft u een paar handige tools.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

financieelfitter.nl

financieelfitter.nl

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer .