Fiscale en hypothecaire wijzigingen per 1 januari 2017

hypothecaire wijzigingen source: freeimages.com/thomas johanssonOp 1 januari 2017 verloopt een aantal regelingen en gaan andere juist in, of veranderen van voorwaarden. Wat moet u ‘nog snel even doen’, en waarmee wacht u juist beter even voor het meest gunstige effect op uw portemonnee?

Huis kopen: nu of straks?

Minder hypotheek in 2017

De maximaal te lenen financiering voor een nieuwe woning daalt zoals elk jaar met 1 procent. U kunt vanaf 1-1-2017 nog maximaal 101% van de marktwaarde van uw woning financieren in een hypotheek. Dat kan een reden zijn om de deal nog voor 1 januari af te ronden.

Meer hypotheek voor tweeverdieners in 2017

Aan de andere kant: tweeverdieners kunnen straks meer geld lenen. Het tweede inkomen wordt namelijk vanaf volgend jaar voor 60% meegeteld (i.p.v. 50% in 2016) bij het maximaal te lenen hypotheekbedrag. Dus als tweeverdieners komt in 2017 uw droomhuis misschien nog een stapje dichterbij.

Schenken mag weer tot 100.000 euro in 2017

Heeft u iemand die u kan helpen een woning te kopen via een schenking? Vanaf 2017 mag dit weer tot 100.000 euro – mits de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar is en het geld gebruikt wordt voor het verbouwen of kopen van een huis of aflossen van een hypotheek. Wie het geld schenkt is niet belangrijk (dus niet alleen familie/ouders). Als u in 2015 of 2016 een belastingvrije schenking heeft ontvangen, mag er volgend jaar nog ‘bijgeschonken’ worden tot aan maximaal 100.000 euro (overgangsregeling).

Lees hier alle voorwaarden en mogelijkheden: “Schenken aan kinderen

Sowieso minder hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrenteaftrek wordt nog steeds afgebouwd: de hypotheekrenteaftrek in de hoogste belastingschaal is vanaf 1-1-2017 weer 0,5% lager en komt op 50%. Uw netto hypotheeklasten worden zo ieder jaar iets hoger, als u in de hoogste belastingschijf zit. (zie ook: “Beperking hypotheekrenteaftrek“)

Uw adviseur zal bij het opmaken van een hypotheekofferte altijd laten zien hoe de maandlasten stijgen/dalen over tijd als gevolg van deze en andere afspraken. Neem contact met ons op voor advies op maat.

Sparen of andere inzet van vermogen?

Het heffingsvrij vermogen in box 3 van het belastingstelsel wordt in 2017 verhoogd naar 25.000 euro per persoon  (50.000 euro als fiscaal partners). Valt u met uw spaargeld in deze categorie, dan gaat u er belastingtechnisch op vooruit volgend jaar. Maar heeft u meer dan 440.000 euro (gezamenlijk) vermogen dat onder box 3 valt? Dan gaat u volgend jaar meer belasting betalen en kunt u uw voordeel beter halen door uw vermogen anders in te zetten.

Dit heeft alles te maken met het nieuwe systeem van belastingheffing op vermogen (box 3) en de herberekening van het forfaitair rendement.

Lees hierover in: “Nieuw systeem belastingheffing op vermogen (box 3)

Zet uw hypotheekrente nu vast, en uw spaargeld juist niet

Heeft u meegekregen dat voor het eerst in jaren enkele banken de hypotheekrentes beginnen te verhogen? Dit is een indicatie dat het tijd is om uw hypotheekrente nu vast te zetten, als u nog wilt profiteren van de lage hypotheekrentes. En zet uw spaargeld juist niet voor langere tijd vast op depositos. Waarom leggen we uit in dit artikel: Vastzetten hypotheekrente, spaargeld los!

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

financieelfitter.nl

financieelfitter.nl

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer .