Past u uw zorgverzekering op tijd aan?

Wisselen van zorgverzekering voor 1 januari 2016

Over een paar weken worden de nieuwe tarieven bekendgemaakt voor de zorgverzekeringen voor 2016. Dit is zoals ieder jaar het moment om uw zorgverzekering weer onder de loep te nemen. Maar wat verandert er allemaal in de zorgverzekeringen en is het verstandig om over te stappen of juist niet?

Vrije artsenkeuze beperkt

Er waren grote maatregelen aangekondigd in de zorgverzekeringen. Met name veranderingen in waar u terecht kunt voor zorg. Als u een budgetpolis heeft en u gaat naar een arts of ziekenhuis die niet op de lijst van gecontracteerde aanbieders staat, zou u volgens dat voorstel helemaal niets meer vergoed krijgen van uw zorgverzekeraar. Nu krijgt u in ieder geval nog het grootste deel van deze kosten vergoed. Gelukkig kwam dit voorstel niet door de Eerste Kamer en zijn de maatregelen die nu worden genomen op dit gebied maar klein.

Premie en eigen risico voor zorgverzekering omhoog

De verwachting is dat de premie voor uw zorgverzekering in 2016 licht zal stijgen. Berekend is een stijging van ongeveer € 85 per jaar, ofwel €7,10 per maand per persoon. Hoeveel de premie voor uw zorgverzekering exact gaat stijgen, bepaalt uw zorgverzekeraar. Verder blijft de jaarlijkse stijging van het eigen risico doorzetten. In 2015 stijgt het eigen risico van € 375 naar € 385.

Is wisselen van zorgverzekering verstandig?

Het is elk jaar goed om te kijken of u beter kunt wisselen van zorgverzekeraar. Wel is het belangrijk om geen appels met peren te vergelijken, en goed te kijken of de zorgverzekeraar die u de beste premie geeft, ook de kwaliteit biedt die u verwacht. Let er bijvoorbeeld goed op of u vrije keuze heeft voor uw zorgverlener, of dat uw zorgverzekeraar die bepaalt. En wat de eigen bijdrage is op aanvullende dekkingen die u kiest. Dat kan per verzekeraar flink verschillen.

Op 19 november 2015 moeten alle zorgverzekeraars hun premie bekendgemaakt hebben.

Zorgtoeslag ook hoger in 2016

Voor zover bekend gaat ook de zorgtoeslag in 2016 iets omhoog. U kunt de laatste ontwikkelingen volgen op de website van de belastingdienst.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

financieelfitter.nl

financieelfitter.nl

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer .