Verhoog uw koopkracht

Volgens het kabinet gaat bijna iedereen er komend jaar financieel op vooruit. Dat komt voornamelijk doordat er geld wordt geschoven van de ene “pot” naar de andere. Zo heeft u volgend jaar waarschijnlijk een paar tientjes per maand extra. Stel nu dat u zelf ook met uw geld gaat schuiven? Dan kunt u waarschijnlijk zonder al te veel moeite uw extra maandbudget verdubbelen.

Sluimeruitgaven, de sluipmoordenaar van uw portemonnee

Spaarpotten

Bij banken kunt u virtuele spaarpotten aanmaken

Het lijkt niet zo veel uit te maken, af en toe een kopje koffie en een broodje op het treinstation of bij de benzinepomp. De luxe broodjes voor lunch op je werk, of al die heerlijk uitziende aanbiedingen in de supermarkt of online die je ‘toch maar mooi meepikt’. Maar als u al dit soort kleine uitgaven per maand optelt, zult u versteld staan wat u er maandelijks aan kwijt bent.

Denk maar even na over deze voorbeelden:

  • 1x per week koffie op het station: € 10,- p/m
  • 2x per maand lekker broodje op het werk: € 8,- p/m
  • Speciale ‘aanbiedingen’ supermarkt: € 20,- p/m
  • 2x per maand maaltijdbezorging (pizza, snack, thai): € 35,-
  • Funshoppen mode/kleine verleiders bij de kassa: € 20,- tot € 80,- p/m

Goed nieuws eigenlijk, want al dat geld is potentieel spaargeld voor dingen die er écht toe doen!

Bewapen uzelf tegen geldverspilling

Juist omdat al die kleine uitgaven bij elkaar maandelijks zo’n groot verschil maken in uw budget, is het belangrijk uzelf hiertegen te beschermen. Uit onderzoek is gebleken dat doelsparen het beste wapen is tegen onnodig geld verspillen. En de kans dat u uw doel werkelijk behaalt, wordt ook nog eens aanzienlijk groter.

Stel uzelf dus spaardoelen voor de nabije en verre toekomst en leg hier maandelijks geld voor opzij. Vraag uzelf bij elke uitgave af, of deze uitgave bijdraagt aan uw doelen en of er een andere manier is. Zoals zelf uw koffie en lunch mee te nemen van huis of uw boodschappen 1 x per week te doen. Maak aparte spaarpotten of rekeningen aan per spaardoel, zodat u zeker weet dat u er vanaf blijft.

loesjeRoodstand op uw betaalrekening

Een ander soort sluimeruitgaven zijn leningen. Bijvoorbeeld een studieschuld of een roodstand op uw betaalrekening, vooral als u wel spaargeld heeft. Vaak betaalt u vrij hoge rentepercentages voor roodstanden en kredieten, terwijl u voor uw spaargeld momenteel bijna geen rente ontvangt. Op de balans verliest u dus geld, terwijl u denkt te sparen.

Het is daarom altijd verstandig eerst uw kredieten weg te werken, voordat u weer verder gaat met het opbouwen van spaargeld.

Waarom een spaarrekening?

Als de rente zo laag is op een spaarrekening, waarom zou u dan een spaarrekening openen? Een spaarrekening openen puur voor het ontvangen van spaarrente is geen argument met deze lage rentes. Financiële veerkracht wel. Als u financiële tegenslagen zelf kunt opvangen zit u lekkerder in uw vel en komt u er sneller weer bovenop. U hoeft immers niet bij anderen aan te kloppen en komt niet in de vicieuze cirkel van dure kredieten, die het u alleen maar moeilijker maken weer financieel gezond te worden. U kunt sneller weer verdergaan met sparen voor uw doelen.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

financieelfitter.nl

financieelfitter.nl

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer .